Fylkesmannen: Supplerende vern – innspill som berører store verneområder

Fra: «Knarrum, Vebjørn»
Dato: torsdag 28. februar 2019 08:43

Emne: Supplerende vern – innspill som berører store verneområder

For å følge opp stortingsmeldingen Natur for livet (Meld.St. 14 (2015-2016) har Miljødirektoratet gitt fylkesmennene i oppdrag å identifisere områder som kan være aktuelle for supplerende vern, og derved bidra til å sikre at trua natur blir bedre ivaretatt. På bakgrunn av fylkesmennenes innspill vil Miljødirektoratet innen 1.mai i år oversende sin tilrådning til Klima- og miljødepartementet. Departementet vil deretter vurdere i hvilke områder det skal startes verneplanprosesser. Departementet vil da også vurdere om det eventuelt skal utarbeides en ny nasjonalparkplan på bakgrunn av foreslåtte områder. Mer om dette kan leses i vår nyhetssak her, der også oppdragsbrevet til fylkesmennene, liste over områder og lenke til nyhetssaken hos Miljødirektoratet ligger.

Fylkesmannen i Innlandet sin liste over aktuelle arealer omfatter både mindre arealer med naturreservatkvaliteter, men også større arealer med nasjonalpark- og/eller landskapsvernkvaliteter. Vi understreker at denne listen kun bygger på rent naturfaglige kvaliteter som var oppdraget Fylkesmannen fikk. Andre samfunnsmessige vurderinger vil komme senere i prosessen hvis overordnede myndigheter velger å gå videre med den. Fylkesmannen forutsetter at vi blir konsultert før denne avgjørelsen skal tas, fordi vi har kjenner best de lokale forholdene og andre viktige hensyn som bl.a. landbruk, bolig og næring.

Vi understreker også at det ikke er eksakte grenser som er tegnet inn på kart, og at disse vil kunne bli justert i eventuelle videre prosesser. Det var likevel nødvendig å tegne grenser for å både stedfeste områdene på kart og få et anslag på hvor store arealene kan være.

Print Friendly, PDF & Email