Forslag om vern av Stølsvidda møter motstand i utmarkslaga

Forslag om vern av Stølsvidda møter motstand i utmarkslaga

Kan bli katastrofe

Utvalgt: Stølsvidda har status som «utvalgt kulturlandskap!». Nå kan det bli omfattet av vern. Det opprører grunneierne.Arkivfoto

UTVALGT: STØLSVIDDA HAR STATUS SOM «UTVALGT KULTURLANDSKAP!». NÅ KAN DET BLI OMFATTET AV VERN. DET OPPRØRER GRUNNEIERNE.ARKIVFOTO
På oppdrag fra Miljødirektoratet har Fylkesmannen i Innlandet utarbeidet en liste over verdifull natur i Hedmark og Oppland, kalt supplerende vern fase 1. Inne i denne lista ligger det to store områder i Nord-Aurdal og Vestre Slidre. – Jeg frykter dette blir en kata-strofe for oss, sier leder for Ulnes Utmarkslag, Kai Olav Amundsen.

Nord-Aurdal:For å følge opp stortingsmeldinga Natur for livet har Miljødirektoratet gitt fylkesmennene i oppdrag å identifisere områder som kan være aktuelle for supplerende vern, og derved bidra til å sikre at trua natur blir bedre ivaretatt. På bakgrunn av fylkesmennenes innspill vil Miljødirektoratet innen 1. mai i år oversende sin tilrådning til Klima- og miljødepartementet.

Departementet vil deretter vurdere i hvilke områder det skal startes verneplanprosesser. Departementet vil da også vurdere om det eventuelt skal utarbeides en ny nasjonalparkplan på bakgrunn av foreslåtte områder.

Fylkesmannen i Innlandet sin liste over aktuelle arealer omfatter både mindre arealer med naturreservatkvaliteter, men også større arealer med nasjonalpark- og/eller landskapsvernkvaliteter. Lista bygger kun på rent naturfaglige kvaliteter som var oppdraget Fylkesmannen fikk. Andre samfunnsmessige vurderinger vil komme seinere i prosessen hvis overordna myndigheter velger å gå videre med den.

Kontaktet kommunene i etterkant

Fylkesmannen har først laget sine kart over områder de mener er aktuelle. Så har han funnet ut at det kan være behov for kontakt med de kommuner som omfattes av store arealer på bruttolista. Administrasjonen og politikere i Vestre Slidre og Nord-Aurdal hadde den 6. mars et møte med Fylkesmannen via Skype, der de ble informert om prosessen.

– I etterkant av dette møtet mente vi det var viktig å informere de berørte grunneierne, sier Christian Rieber Mohn i Nord-Aurdal kommune.

Han synes ikke prosessen har vært spesielt heldig. Disse planene kan få store konsekvenser for alle dem som har interesser knyttet til Stølsvidda.

– Ordfører ga i møtet klart uttrykk for et ønske om å redusere det foreslåtte område med landskapsvernkvaliteter på Stølsvidda mest mulig, blant annet med henvisning til at det på vesentlige deler av de berørte arealene fortsatt utøves aktiv landbruksdrift. Hun henviste dessuten til områdets status som utvalgt kulturlandskap (UKL). Rådmannen understreket viktigheten av å informere de berørte grunneierne så tidlig som mulig i prosessen, forteller Rieber-Mohn.

En fryktet utvikling

– Vi frykter dette blir en katastrofe, sier Kai Olav Amundsen, leder Ulnes Utmarkslag.

– Dette er et aktivt stølsområde, vi har mange aktive støler, og vi kjemper for et fortsatt levende stølslag. Å få en fredning som det foreslås her vil ha store konsekvenser for den aktiviteten og stølslivet som er, sier Amundsen.

Han synes ikke det er greit at Fylkesmannen har laget et slikt forslag og sendt det inn til statlige myndigheter uten at de berørte i det hele tatt er informert.

– Det kom helt bardus på oss. Vi har rukket å avholde et styremøte. Og vi skal ha et årsmøte den 12. april. Vi vil protestere. For to år siden fikk Stølsvidda status som «utvalgt kulturlandskap». Mange fryktet det var første steg mot en fredning. Da ble vi forsikret om at så ikke var tilfelle. Så kommer dette.

– Vi frykter for stølslivet. For turismen. Og ikke minst for jakt og fiske. Jakt er hovedinntekten til Ulnes Utmarkslag. Og området er viden kjent for å være et eldorado for sportsfiskere, sier Amundsen.

Avisa har ikke lykkes med å få kommentar fra lederen av Svennes Utmarkslag, det andre utmarkslaget som er mest berørt av forslaget i Valdres.

Print Friendly, PDF & Email